2014. április 20., vasárnap

Kellemes Húsvétot

Ím eljött a Húsvéti ünnepek hétvégéje. Mindig a kedvenc ünnepeim közé tartozott. Először is a készülődés izgalma, a tojásdíszítések változatossága és természetesen a locsolkodás. Gyerek koromba ilyenkor mindig nagymamámhoz utaztunk Nagyrévre a Tisza-Zugba. Ott nagyon sokáig éltek a hagyományok. Reggel jöttek a kisgyerekek locsolkodni, 10-11 óra körül megjelentek a legények akik már komolyabb szándékkal jöttek. Ők nem piros tojást kaptak, hanem a kertbe éppen akkor kinyílt Jácintot tűztek a zakójukra. Természetesen a legszebb és legnagyobb virág a "legkedvesebbnek tartott " legényre került. Délután pedig a rokonság jött. Az ország minden tájáról ilyenkor hazalátogattak az idős szülőkhöz a gyerekek, unokák.  10 éves koromba, amikor a nővérem 16 éves nagylány volt összeszámoltuk a locsolkodókat és 250-en voltak. Ez volt a legtöbb aki meglocsolt minket és ezért ezt sose felejtjük el.

Mikor megszületett a lányom, akkor megváltozott az ünnepek jellege is. Már nem utaztunk sehová, maradtunk a nagyvárosba és már a lányommal együtt készülődtünk a vendégek fogadására. Most már azt számolgattuk, hogy a kislányomhoz hányan jöttek és együtt festettük a tojásokat és díszítettük a lakást.
Férjhezmenetelemmel együtt az Ő szülei szokásait is átvettük. Ők Pácinba a Bodrogközben laktak és ott ilyenkor a legnagyobb készülődés az Édes túró elkészítése és a reszelt cékla tormával.
Íme a tegnapi munkám eredménye:


Recept: 10 tojás, 1 l tej, 1 vaníliás cukor, 20 dkg cukor, pici só. A mennyiség többszöröződik. Én leggyakrabban 30 tojásból készítem. A tej felét felforralom, a másik felébe belekeverem a cukrot, vaníliás cukrot, sót és a tojásokat. Amikor felforrt a tej beleöntöm folyamatos kavargatás mellett a tej másik felét. Addig kavargatom amíg már túróssá nem vált. Vigyázni kell, hogy ne égjen le. Aztán beleöntöm az egészet egy nagy gézbe vagy tiszta konyharuhába, aminek a négy sarkát összekötöm és egy fakanálra húzva egy nagy fazékba lógatva 1 éjszakára csurogni hagyok. Húsvét reggel kiborítom és szeletelem. 30 tojásból két gombócot szoktam készíteni, mert így jobban kezelhető.
És ez a mai reggelink:



Jó étvágyat és kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése